Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku probíhají masivní čistky: 8000 policistů odvoláno ze služby, pod dohledem je 103 generálů

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecká vláda pokračuje v čistkách po pátečním nezdařeném puči. Pod policejní dohled byly dány desítky generálů a deset jich skončilo přímo ve vazbě. Ze služby bylo odvoláno už 8000 policistů.

Propuštěno bylo 8777 zaměstnanců ministerstva vnitra, 30 guvernérů provincií země, 52 pracovníků státní správy a 16 právních poradců. Turecko má 81 provincií. Podle dalších tureckých sdělovacích prostředků jsou odvoláváni z pozic také členové pobřežní stráže.

Podle agentury AFP pokračuje zatýkání. Zatím bylo zadrženo přes 6000 lidí a vydány zatykače až na 3000 soudců a prokurátorů. Policejní a protiteroristické jednotky vstoupily do vojenské akademie tureckého letectva a pátraly po pučistech.

Agentura Anodolu oznámila, že pod dohledem je 103 generálů a admirálů. Zadržení vojáci pocházejí podle Andolu z letectva, pozemních jednotek i námořnictva. Začaly výslechy 27 generálů. Poblíž soudní síně, kdes se výslechy konají, střílel voják, ale policie ho zatkla a incident se obešel bez obětí.

Mezi vyslýchanými je také generál Akin Öztürk, který velel tureckému letectvu. Podle tureckých úřadů je považován za vůdce pučistů, ale generál tvrdí, že se naopak snažil pučisty zklidnit. Mezi zadrženými skončil také generál Mehmet Dişli, který v době puče vedl operaci, pří níž byl krátce zajat náčelník generálního štábu armády Hulusi Akar.

V Saúdské Arábii byl zadržen vojenský atašé tureckého velvyslanectví v Kuvajtu Mikail Gülü, když se snažil odletět ze Saúdské Arábie do do Düsseldorfu. Podle listu Aš-Šark al-Avsat byl zadržen na letišti v Dammámu na žádost Ankary.  Král Salmán, který je nyní na dovolené v Maroku, telefonátem gratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi k tomu, že se po nezdařeném puči "Turecko vrátilo do normální situace".

Témata:  Turecko Turecká armáda policie Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy