Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohotovost v Rusku: Situace v okolních zemích je znepokojující, Kreml přijímá opatření

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Pokus o puč v Turecku, střelba v kazašském Almaty a v arménské metropoli Jerevanu. Dění v blízkosti hranic Ruska vážně znepokojují Kreml, který je tak nucen přijímat "příslušná opatření".

"Tento neklid nedaleko od našich hranic nás samozřejmě znepokojuje," řekl prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. "S přihlédnutím k informacím, které dostáváme, přijímáme příslušná opatření," uvedl bez dalšího upřesnění. "Byli bychom rádi, kdybychom za našimi hranicemi měli prosperující, stabilní a předvídatelné sousedy," konstatoval mluvčí Kremlu.

Rusko počítá Kazachstán a Arménii mezi své nejbližší spojence, s nimiž ho spojují politické a hospodářské vazby v rámci takzvané Euroasijské hospodářské unie (EAHU). Společenství inspirované Moskvou se má stát východní obdobou Evropské unie.

 

Bělorusko, které je dalším členem EAHU a blízkým spojencem Moskvy, dnes v reakci na vývoj v Turecku, Kazachstánu a Arménii "aktivizovalo" tajné služby. Příslušný příkaz podle agentury BelaPAN vydal prezident země Alexandr Lukašenko. Místní kontrarozvědka KGB by podle hlavy státu měla zajistit "zachování klidu a míru v zemi v situaci, kdy je vývoj ve světě velmi vážný".

 

Kyrgyzstán dnes v reakci na střelbu v Almaty uzavřel hranice s Kazachstánem. Nespecifikovaná preventivní opatření rovněž podle ruských médií přijaly vlády Uzbekistánu a Tádžikistánu.

Témata:  Rusko Bělorusko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy