Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Operace proti IS pokračují. Pokus o puč v Turecku věci nezpomalil

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Stuttgart/Ankara - Kvůli vojenskému puči v Turecku nemusela být přerušena bojová operace pod vedením USA proti Islámského státu. Údery proti džihádistům pokračují.

V náletech na pozice islamistů v Sýrii dnes podle DPA pokračují americké i německé síly, které působí na turecké základně Inçirlik.

"Jsme optimističtí, že nemáme kvůli pokusu o puč žádné narušení operací," řekl šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford. Po pátečním pokusu o vojenský převrat Turecko uzavřelo svůj vzdušný prostor pro vojenská letadla, americká armáda však už v neděli informovala o tom, že operace ze základny Inçirlik byly obnoveny.

Základna je opěrným bodem mezinárodních sil nasazených proti IS. USA ji využívají k vysílání bezpilotních letounů nad pozice islamistů. Němečtí vojáci vysílají ze základny průzkumná letadla Tornado.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spolupracuje s Washingtonem v boji proti IS, vzájemné vztahy ale nejsou bezproblémové. Američtí činitelé se kriticky vyjadřují k rostoucí autoritářské vládě tureckého prezidenta.

Témata:  Islámský stát U.S. AIR FORCE Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy