Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin zuří a varuje před možnými důsledky, jestli se Rusko neobjeví na olympiádě

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva – Světem mezinárodního sportu otřásá dopingový skandál, který v moderní historii nemá obdoby – ruský státem sponzorovaný doping. Ruský prezident Vladimír Putin ale nyní v reakci na zprávy, že se Rusko možná na letní olympiádě v Riu de Janeiru neukáže, varuje před možnými důsledky tohoto rozhodnutí.

Sportovní svět je v šoku poté, co zpráva profesora Richarda McLarena potvrdila obvinění Ruska ze státem organizovaného dopingu, který se měl týkat celé řady sportovců napříč mnoha letními i zimními sporty. V důsledku toho hrozí, že Mezinárodní olympijský výbor Rusko vyloučí z účasti na olympijských hrách.

Světová antidopingová agentura krom kompletního zákazu účasti ruských sportovců na olympijských hrách také navrhuje, aby se na nadcházející letní hry v Riu nepodívali žádní zástupci ruské vlády.

Proti tomu se ale nyní podle informací deníku The Guardian ohradil ruský prezident Vladimír Putin. Olympijskému hnutí dle jeho slov hrozí, že se „ocitne na pokraji schizmatu". Zpochybnil také důvěryhodnost této zprávy a namítl, že jsou požadavky na zablokování ruské účasti politicky motivované.

„Nyní jsme svědky nebezpečného pronikání politiky do sportu. Ano, podoba tohoto pronikání se změnila, ale v podstatě jde stále o to samé – aby se sport stal nástrojem geopolitického tlaku a vytvářel špatnou pověst zemí a lidí. Olympijské hnutí, které hraje obrovskou roli ve sjednocování lidstva, by se znovu mohlo ocitnout na pokraji schizmatu," uvedl Putin ve svém prohlášení.

Americkou protidopingovou agenturu pak Putin kritizoval za to, že již dříve požadovala zrušení ruské účasti v Riu. „Co za takovým spěchem stojí? Snaha vytvořit určité mediální pokrytí, vytvořit tlak? Vytváří to dojem, že experti z agentury přinejmenším měli přístup ke zprávě před jejím zveřejněním a možná i sami určili její tón a obsah. V takovém případě by národní struktura jedné vlády opět vnucovala svou vůli celé mezinárodní atletické komunitě," dodal Putin.

Témata:  Vladimír Putin Olympijské hry 2016 Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy