Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trapas na sjezdu reublikánů: Trumpova manželka opsala projev od Obamové

Manželé Obamovi v Praze
Manželé Obamovi v Praze
Foto: Mediafax

Cleveland - Donald Trump je správným a potřebným vzorem pro mládež, zastupuje bohaté i chudé Američany, bělochy i černochy, křesťany, židy i muslimy. Právě proto bude také tím nejlepším prezidentem. Řeč Trumpovy manželky Melanie na sjezdu republikánů v Clevelandu byla opravdu krásná, přesto si Melania ušila z ostudy kabát.

Volební štáb popřel obvinění novinářů, že si Melania Trumpová při svém pondělním projevu "vypůjčila" doslovné pasáže z řeči Michelle Obamové na nominačním sjezdu demokratů v roce 2008. "Žádný pocit, že se něčeho takové dopustila, jistě nemá. Použila prostě jen slova, která se obvykle používají," uvedl Paul Manafort, šéf Trumpova týmu. Trumpová podle něj věděla, jak bude její projev analyzován. Že by ale některé pasáže opsala od Obamové, označil Trumpův volební manažer za "absurdní".

Trumpová promluvila v Clevelandu v úvodní den nominační konference Republikánské strany, jejímž kandidátem pro listopadové prezidentské volby se s největší pravděpodobností stane její manžel Donald. Dojatým delegátům líčila, jak si cení odkazu svých rodičů a jak se cítí ve své roli matky.

"Od mladého věku mi rodiče vštěpovali hodnoty, že pro životní cíle je třeba tvrdě pracovat, že slova jsou závazkem, že je nutný soulad slov a činů, dodržování slibů a respektování ostatních. Ukazovali mi hodnoty a morálku svého každodenního života a učili mě je," prohlásila Trumpová.

Text Michelle Obamové pronesený před osmi lety zněl: "Já i Barack jsme vyrůstali na mnoha společných hodnotách: že pro životní cíle je třeba tvrdě pracovat, že slova jsou závazkem, že je nutný soulad slov a činů a úcta a respektování ostatních, třebaže je neznáme a dokonce s nimi nesouhlasíme." Podobnou shodu vykazovaly i další dvě věty obou projevů.

Trumpův osobní mluvčí Jason Miller konstatoval, že při sepisování projevu tým spolupracovníků Melanie Trumpové čerpal z jejich životních úvah "a v některých případech do projevu zahrnul úryvky, které odrážejí její vlastní uvažování". Sama Trumpová televizi NBC News ještě před sjezdem řekla, že projev napsala sama. Posléze dodala, že se mohla opřít o "malou pomoc".

Témata:  Donald Trump Michelle Obamová

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy