reklama

Ona i Smith se  vymezuje proti současnému předsedovi strany Jeremymu Corbynovi. Ten čelí mezi labouristickými poslanci kritice kvůli svému nevýraznému postoji v kampani před referendem o brexitu, proti kterému se Labouristická strana stavěla.

Eaglová byla první Corbynovou vyzývatelkou, podle BBC však teď oznámila, že „v zájmu strany" svou kandidaturu stahuje. Britští komentátoři už dříve upozorňovali, že kdyby se Corbynovi postavilo více kandidátů, hlasy odpůrců současného předsedy se rozdělí mezi ně a Corbyn nakonec zvítězí.

Ani dnes se však nevyhnula kritice stávajícího předsedy. „V současnosti máme Labouristickou stranu, která nepracuje, máme vůdce, který nemá důvěru svých poslanců a který neoslovuje zemi. Potřebujeme silnou a jednotnou Labouristickou stranu, abychom mohli být dobrá opozice, abychom mohli vystoupit proti konzervativní vládě a vyléčit zemi," uvedla Eagleová.

Nového předsedu zvolí příznivci strany, kteří se zaregistrují a zaplatí poplatek 25 liber (800 Kč). Před rokem Corbyn v hlasování s velkou převahou vyhrál, oslovil především levicové křídlo strany. Podle průzkumu, který dnes zveřejnil The Daily Telegraph, má současný předseda velkou podporu i nadále: volilo by ho 54 procent členů strany.

Proti Corbynovi se staví především labourističtí poslanci, z nichž 80 procent v nezávazném hlasování na konci června vyslovilo svému předsedovi nedůvěru. Podle expertů je odpor zákonodárců tak silný, že v případě Corbynova zvolení by straně hrozil rozkol.