Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každý pátý Rus uvažuje o emigraci, ukázal průzkum. Jaké k tomu mají důvody?

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Průzkum společnosti Levada ukázal, že by téměř každý pátý Rus chtěl emigrovat do vzdálenější ciziny, tedy za hranice někdejšího Sovětského svazu. Důvodů je celá řada.

Hlavním důvodem jsou špatné životní podmínky v Rusku a nestabilita ruské ekonomiky. Mezi argumenty pro emigraci je také snaha zajistit budoucnost dětem, nespokojenost se zvůlí úřadů a nesouhlas s aktuální politickou situací.

Podle komentáře listu Kommersant údaj neznamená, že by Rusové reálně uvažovali o vystěhování do ciziny. Jde spíš o reakci na neuspokojivý stav životní úrovně v zemi, která se potýká se západními sankcemi a prudkým snížením příjmů za vývoz petrochemických surovin. Ve skutečnosti ročně opouští Rusko asi jen 0,5 procenta jeho obyvatel.

Zajímavé jsou reakce řadových Rusů na rozhodnutí jejich spoluobčanů přestěhovat se do zahraničí. Polovinu Rusů tato situace nijak neznepokojuje, ale téměř čtvrtina je nedostatkem vlastenecké loajality pobouřena.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy