Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí piloti, kteří sestřelili ruský letoun, byli zatčeni. Důvod byl byl však zcela jiný

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: tsk.tr

Ankara – Dva turečtí piloti, kteří byli obviněni ze sestřelení ruského letounu u turecko-syrských hranic minulý rok v listopadu byli zatčeni. Důvodem byla podle serveru Politico jejich účast na pokusu o státní převrat.

V Turecku došlo v noci z pátku na sobotu k pokusu o vojenský převrat, v jehož důsledku došlo k propouštění a zatýkání tisíců osob včetně soudců a vojáků. Mezi nimi byli podle vyjádření tureckých úřadů i dva piloti, kteří měli minulý rok v listopadu sestřelit ruský bojový letoun.

„Dva piloti, kteří byli součástí operace na sestřelení ruského Su-24 v listopadu 2015, byli zadrženi," sdělily novinářům turecké úřady s tím, že důvodem zadržení bylo jejich napojení na neúspěšný puč.

Celý incident byl příčinou dlouhodobého sporu mezi Tureckem a Ruskem, který se tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi podařilo narovnat teprve minulý měsíc, když se ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi omluvil.

Putin po pokusu o vojenský převrat vyjádřil Erdoganovi podporu a puč odsoudil jako „kompletně nepřijatelný". Oba prezidenti by se podle tureckých státních médií měli sejít v srpnu.

Témata:  Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy