reklama

S odvoláním na své zdroje o tom informovala televize ZDF s tím, že jeho původ mohl být pákistánský.

Pochybnosti vyvolává videonahrávka, na které útočník identifikovaný jako 17letý Afghánec ohlašuje, že spáchá teroristický čin. Hovoří sice paštunsky, což je úředním jazyk v Afghánistánu, používá však obraty běžné v Pákistánu, jehož část obyvatel tímto jazykem rovněž mluví. Pákistánské varianty jsou pak patrné především u slov jako sebevražda, vláda, armáda či muslimové.

O pákistánské výslovnosti paštunštiny jsou podle ZDF přesvědčeni i jazykoví odborníci, kteří záznam prověřovali. Policisté při domovní prohlídce u mladíka navíc nalezli neupřesněný pákistánský dokument.

Vyšetřovatelé proto nevylučují, že se útočník vydával za Afghánce, aby v Německu zvýšil svou šanci na přiznání uprchlického statusu.

V současné době vychází policie podle ZDF ze tří možných motivů. Tím prvním mohla být náhlá radikalizace ze vzteku poté, co se dozvěděl o zabití svého přítele v Afghánistánu. Druhou možností je, že radikalizován byl již delší dobu, své chování ale dosud úspěšně maskoval. Třetí variantou je pak to, že do Německa cestoval záměrně, aby zde útok spáchal. To se ale policii zdá jako nepravděpodobné.