Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí vojáci stanuli před soudem v Řecku. Ankara žádá vydání do Turecka

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Osm vojáků, kteří po nezdařeném pokusu o převrat uprchli v armádním vrtulníku z Turecka do přístavu Alexandrupolis, dnes stanuli před řeckým soudem.

Turci jsou obžalovaní z nelegálního překročení hranic a Ankara žádá o jejich vydání, aby je mohla postavit před soud kvůli jejich roli během puče.

Ve skupině vojáků jsou dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři. Všichni v Řecku podali žádost o azyl, protože se obávají o svou bezpečnost a bezpečí svých rodinných příslušníků.

Právě s ohledem na zahájené azylové řízení tak nyní soud nemůže rozhodnout o jejich vydání, verdikt ohledně udělení azylu by měl padnout v první polovině srpna.

Řecký premiér Alexis Tsipras už v sobotu vyjádřil podporu demokraticky zvolené turecké vládě. Řekl také, že případ Turků, kteří požádali o azyl, bude řešen rychle a dle mezinárodního práva.

Témata:  Řecko Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy