Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Učitel měl na mikině napsané Islam. Pobouřil tím hospodu, nakonec bylo vše jinak

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn – Jako případ možné náboženské nesnášenlivosti vyšetřuje britská policie případ, kdy byl muž před hospodou poblíž Hetfordu kvůli nápisu na mikině požádán, aby si ji sundal. Více informací uvedl server BBC.

32letý britský učitel byl zaměstnancem hospody požádán, aby si sundal mikinu, na které byl nápis „ISLAM". Nápis podle něj pobuřoval návštěvníky podniku kvůli teroristickému útoku ve francouzském Nice.

Má to ale háček – muž se totiž jmenuje Nurul Islam a je učitelem na Akademii Thomase Alleyneho. Nápis na mikině představoval jeho příjmení a před podnikem čekal na své studenty.

„Jeden zaměstnanec vyšel ven a zeptal se, jestli bych si mohl sundat mikinu, protože jsou z ní někteří zákazníci znepokojeni," vysvětluje Islam. „Nejdříve jsem nevěděl, co říct, protože jsem si to s kamionovým útokem ve Francii nespojil. Ale když mi to došlo, byl jsem v šoku."

Nakonec odešel do auta a na studenty počkat jiný učitel. „Diskriminovali mě kvůli mému příjmení, takže mě celá ta záležitost opravdu rozčílila. Všichni máme na zádech příjmení, protože to je zodpovědný přístup," zlobil se Islam a dodal: „Nejsem praktikujícím muslimem, ale jsem muslim."

Miqdaad Versi z Britské muslimské rady případ okomentoval: „Je šokující a velmi znepokojující sledovat takovýto růst islamofobie a náboženského fanatismu. Opravdu se přes to musíme přenést. A čelíme tu problému, kdy se tento typ přístupu stává ve společnosti dominantnějším a společensky přijatelnějším."

Hertfordshirská policie uvedla, že k případu byl přidělen důstojník, který řeší zločiny z nenávisti, aby bylo stanoveno, zda zde došlo k přestupku. Podnik, před kterým k incidentu došlo, se k záležitosti vyjádřit odmítl.

Témata:  Velká Británie muslimové restaurace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy