Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhalení důležitých dokumentů IS: Jaký je jejich systém a kde berou bojovníky?

Islámský stát
Islámský stát
Foto: alarabiya.net

Ankara - Turecká policie při zásazích ve městě Diyarbakir získala důležité dokumenty a informace, ze kterých vyplývají nové detaily o praktikách teroristické skupiny Islámký stát v zemi. Informoval o tom server Al-Monitor.

Z dokumentů například vyplývá, že islamisté byli učeni, jak získávat informace a sledovat státní bezpečnostní jednotky. „Zjevné sledování nepřítele demoralizuje, naruší jeho práci a donutí ho se odhalit. Je lepší vytvářet scénáře, při kterém se cíl sám odhalí. Nemluvte v kavárnách a dalších veřejných prostorách, které mohou být odposlouchávány," stálo například v jednom dokumentu.

Operativci také byli školeni v možných nonverbálních signálech, které během sledování mohou používat: „Můžete si sundat nebo nandat brýle, sundat si kabát, zavázat si tkaničky, zapnout si kabát." V noci si měli dávat pozor na osvětlená místa, procházení okolo otevřených dveří a vstupování za roh. „Měli byste být schopni během sledování změnit vzhled," stálo také v návodu.

Dokumenty také odhalily, že teroristé mají vypracovaný systém utajení identity. Operativci neměli používat pravá jména, mobilní telefony měli měnit každé dva měsíce. Komunikace měla probíhat v kódu.

Získané informace také pomáhají objasnit, kde teroristé nabírají zdánlivě nekonečný počet svých bojovníků. Server vysvětluje, že byla zřízena nevládní organizace s názvem Islah-Der (Reformní asociace), která byla řízena lidmi napojenými na operace v Sýrii. Lidé sem byli pod záminkou víry nalákáni, následně ale byli indoktrinováni, přesvědčeni přidat se k džihádu a ilegálně vysláni do Sýrie.

Server uvádí, že se na základě dokumentů podařilo odhalit i celý systém, jakými byli lidé přes hranice z Turecka do Sýrie pašováni. Ten je přitom podle něj velmi propracovaný a celkem se takto islamistům z IS podařilo přes hranice převést více než 15 tisíc lidí. Na závěr varuje, že podle zjištění z těchto dokumentů IS do Turecka poslal 15 potenciálních sebevražedných atentátníků, kteří nyní zřejmě přebývají v Diyarbakiru.

Témata:  Islámský stát Turecko terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy