Izraelští vědci tvrdí, že mají dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že vyšší hladina vitaminu D pomáhá u covidových pacientů snížit riziko vážného průběhu nemoci či smrti, píše dnes izraelský web The Times of Israel.
Vitamin D má podle výzkumníků z Bar Ilanovy univerzity a nemocnice pro západní Galileu tak silný dopad na závažnost covidu-19, že lze průběh tohoto onemocnění předpovídat jen na základě věku a hladiny vitaminu D. Nedostatek vitaminu D podle zjištění výrazně zvyšuje riziko těžšího průběhu covidu-19. Jde o závěry recenzované studie, která vyšla v odborném časopisu PLOS One.
Studie se opírá o data z prvních dvou vln koronavirových nákaz v Izraeli, kdy ještě nebyly k dispozici vakcíny proti covidu-19. Lékaři zároveň zdůrazňují, že vitaminové doplňky stravy nemají nahrazovat vakcíny, ale jsou spíše cestou, jak zabránit snížení imunity.
Téměř čtyři z pěti Izraelců mají podle izraelské studie z roku 2011 nedostatek vitaminu D. Vědci však v nové studii zjistili, že konzumace vitaminu D před nákazou koronavirem značně snížila riziko těžkého průběhu. Spoluautor studie, lékař Amiel Dror, poznamenal, že bylo "pozoruhodné a zarážející" sledovat pravděpodobnost vážného průběhu covidu-19 u lidí s nízkými hladinami vitaminu D v porovnání s těmi, kteří mají vitaminu dostatek. Studie byla provedena před nástupem varianty omikron, ale podle Drora se koronavirus mezi variantami nemění natolik, aby proti němu byl vitamin D neúčinný.
"To, co spatřujeme, když vitamin D pomáhá lidem s covidovou nákazou, je výsledkem toho, že (vitamin D) účinně posiluje schopnost imunitního systému vypořádat se s virovými patogeny, které napadají dýchací soustavu," řekl Dror.
Zdravotnické úřady v Izraeli a řadě dalších zemí během pandemie covidu-19 doporučily brát tablety vitaminu D. Dat o účinnosti tohoto vitaminu proti covidu-19 však dosud mnoho nebylo.
V červnu izraelští výzkumníci zveřejnili svá první data o spojitosti hladiny vitaminu D a průběhu covidu-19. Podle jejich zjištění zemřelo 26 procent covidových pacientů, kteří měli krátce před hospitalizací nízké hladiny vitaminu D, zatímco z pacientů s normálními hladinami D vitaminu zemřela jen tři procenta. Také zjistili, že pravděpodobnost těžkého průběhu covidu-19 je 14krát vyšší u hospitalizovaných pacientů, kteří mají nedostatek vitaminu D.
Následně vyvstala otázka, zda celkový zdravotní stav pacientů zjištění nezkreslil. Drorův tým proto data zkoumal ještě důkladněji a sledoval hladiny vitaminu D u pacientů za období dvou let před nákazou koronavirem. Zjistil, že korelace mezi dostatkem vitaminu D a schopností bojovat s koronavirem nadále platí, a dospěl k téměř identickým zjištěním jako v předběžných výsledcích.
"Lidé by se z toho měli poučit, že studie poukazující na důležitost užívání vitaminu D jsou velmi spolehlivé a nejsou založeny na zkreslených údajích," uvedl Dror a dodal, že vitamin D "konzumovaný v rozumném množství v souladu s oficiálními doporučeními nemá žádné stinné stránky".
Témata: koronavirus (coronavirus) COVID-19, věda
Související
3. listopadu 2024 11:46
28. října 2024 19:26
22. října 2024 18:04
15. října 2024 9:33
14. října 2024 10:32
10. října 2024 9:45