Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tesla Motors může zbudovat továrnu Gigafactory kousek od Prahy

Tesla Gigafactory
Tesla Gigafactory
Foto: Tesla Motors

Praha - Americký výrobce elektrických vozů a baterií Tesla Motors by mohl postavit svou druhou obří továrnu zvanou Gigafactory na českém území, severně od Prahy.

Uvedla to webová stránka The Space Invader (TSI) s odvoláním na informované zdroje. Gigafactory 1 na výrobu lithium-iontových baterií nyní Tesla buduje v americkém státě Nevada a po dokončení to má být největší budova na světě.

Šéf Tesly Elon Musk na nedávné návštěvě Německa oznámil plány na otevření druhé Gigafactory někde v Evropě. Musk řekl, že nová továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily. "V podstatě půjde o integrovanou Gigafactory 2," řekl Musk.

Česko je pro továrnu Tesly podle zdroje vhodné především tím, že má v Krušných horách vysoké zásoby lithia, které je základní složkou dnešních vyspělých baterií. V okolí Cínovce a Dubí na Teplicku se skrývají statisíce tun lithia a začaly tam už přípravy na jeho těžbu.

Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře Karla Janečka, dostala minulý měsíc podle tisku od báňského úřadu poslední povolení k těžbě lithia z odkaliště v Cínovci. Janečkova firma se tak může stát prvním těžařem, který bude lithium na území Česka cíleně těžit. V Krušných horách chce lithium těžit hlubinně i firma Geomet, kterou vlastní australská společnost European Metals. TSI uvedl, že zástupce této firmy Otto Janout odkazuje ohledně dobrých vyhlídek odbytu této suroviny právě na plány Elona Muska.

Témata:  Tesla Motors

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy