Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pes, nejlepší přítel při cukrovce. Vědci dokázali přelomovou věc

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Cambridge - Výzkumníci z univerzity v Camridge objevili další důvod, proč jsou psi tak super. Jejich čich totiž může způsobit průlom v medicíně. Dokáží rozpoznat isopren, který se při hypoglykemickém šoku začne tvořit v dechu.

Ve studii vědci postupně snižovali hladinu cukru v krvi u osmi žen s cukrovkou 1. typu a analyzovali jejich dech, informuje server Verge.. Když hladina cukru klesne na nebezpečnou úroveň, tělo se začne bránit hypoglykemickým šokem a mimo jiné výrazně roste isopren v dechu.

Někteří diabetici už mají speciálně vytrénovaní psy, kteří své pány upozorní, jakmile jejich hladina cukru klesne. V tiskové zprávě byl uveden jeden příklad, kdy zlatý retrívr skáče nahoru a pokládá tlapky na ramena, když je hladina cukru nízká. To je pro diabetika jasný signál, že je v ohrožení hypoglykemického šoku.

Nyní, když už vědci ví, jak psi rozpoznávají nízkou hladinu cukru v krvi, tak doufají, že dokáží vytvořit detekční nástroj, který by mohl simulovat čich psa a monitorovat tak hladinu isoprenu v dechu.

Témata:  psi cukrovka zdraví

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy