Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, kam na houby, ale netušíte, jak je zpracovat? Vyzkoušejte houboráky

Houby
Houby
Foto: Pixabay

Také máte rádi stále populárnější houboráky? Recept na ně je jednoduchý a výsledné houbové placky jsou lahodné a chutné. Vyzkoušejte ho.

Ingredience:
300 g čerstvých hub (žampiňonů, bedlí, hřibů, podle preference)
1 střední cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce másla nebo oleje
2 vajíčka
1/2 šálku strouhanky
2 lžíce nasekané petrželky
Sůl a pepř podle chuti
Olej na smažení

Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky. Pokud jsou houby velmi vlhké, můžete je nechat na papírovém ubrousku nebo na sítku, aby se trochu vysušily. Rozpalte pánev na středním ohni a přidejte máslo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je dozlatova.

Přidejte nakrájené houby a smažte je, dokud neztratí veškerou tekutinu a začnou hnědnout. To by mělo trvat asi 10-15 minut. Můžete přidat sůl a pepř podle chuti. Jakmile jsou houby hotové, nechte je trochu vychladnout.

V misce rozšlehejte vajíčka a přidejte do nich houby, strouhanku a nasekanou petrželku. Dobře promíchejte, dokud všechny ingredience nejsou dobře spojeny. Ohřejte další pánev na středním ohni a přidejte trochu oleje.

Vytvořte malé placky z houbové směsi a opatrně je položte na rozpálenou pánev. Smažte houboráky z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 3-4 minuty na každou stranu. Hotové houboráky dejte na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.

Servírujte houboráky teplé s přílohou podle vašeho výběru, například se smetanovou omáčkou, bramborovou kaší nebo salátem.

Témata:  houby

Související

Aktuálně se děje

10:33

Zimní počasí do soboty, slibují meteorologové. Pak přijde další změna

Morava a Slezsko se připravují na noční a páteční sněhovou nadílku, kterou těmto oblastem už několik dní slibuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zimní počasí se očekává i v sobotu. Změna přijde v neděli od západu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy