Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ryanair očekává za celý rok rekordní zisk

Boeing 737-800 společnosti RyanAir
Boeing 737-800 společnosti RyanAir
Foto: ryanair.com **www.ryanair.com**

Dublin - Ryanair, který je největším leteckým přepravcem v Evropě podle počtu cestujících, zvýšil v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk o čtyři procenta na 256 milionů eur. Navzdory brexitu firma čeká za celý letošní rok rekordní zisk.

První finanční čtvrtletí skončilo v červnu. Ryanair předpokládá, že zisk po zdanění mu za celý finanční rok do konce března vzroste o zhruba 13 procent na 1,37 miliardy až 1,43 miliardy eur.

"Nemyslím si, že nějaké jiné aerolinie v Evropě realizují nebo předpovědí takovýto růst zisku, mračna na obloze ale naznačují, že na druhé pololetí je zde velké riziko, že se věci zhorší," uvedl generální ředitel Michael O'Leary.

Aerolinky ovšem zvýšily odhad počtu přepravených cestujících za celý rok o jeden milion na 117 milionů. Příčinou jsou levnější letenky, u kterých firma nadále předpokládá pokles o deset až 12 procent v zimních měsících.

Ryanair létá zejména z londýnského letiště Stansted. Z více než 100 milionů pasažérů, které ročně přepraví, jich je asi 40 milionů na linkách mezi Irskem a Británií.

Konkurenční britské nízkonákladové aerolinky easyJet minulý týden uvedly, že po hlasování o brexitu, teroristickém útoku v Nice a pokusu o převrat v Turecku nejsou schopny poskytnout výhled hospodaření. Německá Lufthansa minulý týden odhad celoročního zisku zhoršila.

Témata:  Ryan Air ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy