Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivovaru Anheuser-Busch InBev kvůli akvizici prudce klesl zisk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Mimořádné náklady související s převzetím pivovaru SABMiller mají vážné ekonomické dopady na největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev. Tomu ve druhém čtvrtletí prudce klesl čistý zisk na 152 milionů USD (3,07 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,93 miliardy USD.

Spojením AB InBev s konkurenčním pivovarem SABMiller vznikne kolos, který bude vařit téměř třetinu světové produkce piva. Kvůli udělení souhlasu od antimonopolních úřadů se pivovar rozhodl prodat značky pivovaru SABMiller ve střední a východní Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Kvůli poklesu libry po brexitu ale prudce oslabila britská libra a AB InBev v souvislosti s tím zaúčtoval mimořádné náklady na ochranu před devizovými riziky vyplývající z transakcí v cizích měnách ve výši až 1,77 miliardy USD. Akvizicí má firma posílit na rychle rostoucím africkém trhu a snížit svou závislost na americkém trhu, upozornil list The Wall Street Journal.

Očištěný hrubý provozní zisk bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšil o 4,3 procenta na 4,01 miliardy USD, zaostal však za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 4,13 miliardy USD. Zisk se zvýšil v USA, Mexiku a Číně, klesl však v Brazílii.

Příjmy se snížily o 2,2 procenta na 10,81 miliardy USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se ale zvýšily o čtyři procenta a příjmy na hektolitr vzrostly o 5,9 procenta. Objem prodeje klesl o 1,6 procenta.

Témata:  Anheuser-Busch InBev pivovary ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy