reklama

Reálně by tak o práci mohlo přijít kolem 5500 lidí, uvedla s odkazem na své zdroje agentura Reuters. Další dokumenty pak ukázaly, že firmy AB InBev a SABMiller v souvislostí s realizací fúze zaplatí téměř dvě miliardy dolarů (48 miliard Kč) na poplatcích bankám, právníkům a dalším poradcům. To by odpovídalo asi dvěma procentům hodnoty transakce. AB InBev na poplatcích zaplatí 1,735 miliardy dolarů a SABMiller 202 milionů dolarů.

AB InBev a SABMiller, který je mimo jiné majitelem Plzeňského Prazdroje, se na spojení dohodly už loni, transakci by měly podle vlastního odhadu dokončit v říjnu. AB InBev minulý měsíc předložil zlepšenou nabídku na převzetí SABMilleru, jehož vedení se potom rozhodlo doporučit akcionářům, aby tento návrh přijali. Nová nabídka oceňuje celý SABMiller na zhruba 78 miliard liber (2,5 bilionu Kč).

AB InBev chce do čtyř let od převzetí dosáhnout ročních úspor nejméně 1,4 miliardy dolarů (33,5 miliardy Kč). Společnost předpokládá, že rušení míst se uskuteční během tří let od dokončení transakce.