Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nařízení o promíjení pokut u kontrolního hlášení se dnes stalo součástí zákona

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Možnost promíjení některých pokut za nesplnění povinností souvisejících s podáváním kontrolního hlášení se dnes stala součástí zákona o DPH, uvedlo ministerstvo financí v tiskové zprávě. Jedná se konkrétně o pokuty ve výši 10, 30 a 50 tisíc korun, které bude nově možné v ospravedlnitelných případech prominout. Pokuta ve výši jeden tisíc korun za pozdní podání kontrolního hlášení bude plátci jedenkrát ročně prominuta automaticky bez nutnosti podávat žádost na finanční úřad.

Kontrolní hlášení k DPH účinné od letoška jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u daně z přidané hodnoty. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Novela je součástí tzv. celního balíčku, který se dnešním dnem stal součástí platného práva vyhlášením ve sbírce zákonů.

„Návrh novely s cílem umožnit správcům daně promíjení pokut byl připraven na základě komunikace a diskusí s podnikatelskou i odbornou veřejností, kterou Ministerstvem financí a Generální finanční ředitelství aktivně vedlo po celou dobu příprav tohoto nástroje," vysvětluje Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí pro Daně a cla.

Součástí novely je rovněž prodloužení lhůty pro reakci na výzvu k odstranění nesrovnalostí v kontrolním hlášení z 5 kalendářních na 5 pracovních dnů.

„Vzhledem k tomu, že tato změna v promíjení pokut u kontrolních hlášení byla očekávána, ukládání pokut jsme do doby účinnosti novely pozastavili. Tisícikorunová pokuta nebyla uložena žádná, co se týká těch vyšších pokut, byly uloženy jen čtyři," upřesňuje generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. „V budoucnu se k tomuto v minulosti vzniklému porušení už nebude přihlížet," dodává.

Finanční správa vydá v nejbližší době metodický pokyn, který sjednotí pravidla a podmínky, za kterých bude možno plně nebo částečně prominout výši uložených pokut.

Témata:  DPH Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy