Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo investuje do roku 2030 na dopravní infrastrukturu 270 miliard

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německo do roku 2030 investuje do dopravní infrastruktury téměř 270 miliard eur (7,3 bilionu Kč). Počítá s tím plán výstavby silniční, železniční a vodní sítě, který dnes schválila německá vláda.

Zlepšit by se mělo díky tomu i dopravní spojení s Českou republikou. Mezi prioritní projekty totiž patří železnice z Norimberku k českým hranicím a počítá se i s lepším spojením ve směru na Berlín.

Německé ministerstvo dopravy odhaduje, že osobní doprava ve spolkové republice do roku 2030 oproti roku 2010 stoupne o 12,2 procenta. Nákladní doprava by se ve stejném období měla zvýšit dokonce o 38 procent. Proto považuje ministerstvo rozsáhlé investice za nevyhnutelné.

Místo výstavby nových silnic, železnic nebo vodních koridorů se chce Německo v příštích letech soustředit hlavně na údržbu současné dopravní sítě a její rozvoj v místech, kde je přetížena. Z celkové částky 270 miliard eur investuje spolková republika 49,4 procenta do silnic, 41,3 procenta do železnic a 9,3 procenta do vodních cest. Jen na udržení stávající dopravní sítě německá vláda počítá s investicemi ve výši 141,6 miliardy eur.

Témata:  Německo doprava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy