Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelská aktivita v eurozóně na vzestupu, problém má jen Británie

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Podnikatelská aktivita v eurozóně v červenci rostla o něco rychleji, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit.

Průzkum naznačuje, že v eurozóně zřejmě polevily obavy z rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Jiné je to však v Británii, kde se aktivita snížila. Tamní ekonomika by dokonce mohla ve třetím čtvrtletí klesnout.

Souhrnný index podnikatelské aktivity pro eurozónu, který zahrnuje aktivitu ve zpracovatelském sektoru i v sektoru služeb, v červenci činil 53,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší hodnotu za šest měsíců. Index vzrostl z červnových 53,1 bodu a zlepšil se proti předběžnému rychlému odhadu, který hovořil o poklesu, a to na 52,9 bodu. Hranice 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Současná hodnota indexu ukazuje, že v ekonomika eurozóny by mohla vzrůst o 0,3 procenta. Podle hlavního ekonoma společnosti Markit Chrise Williamsona jsou údaje povzbudivé hlavně vzhledem k tomu, že ukazují pouze malý negativní dopad takzvaného brexitu.

Témata:  podnikatelé eurozóna ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy