Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I přes slabší export byl letos obchod rekordní

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Červnový meziroční nárůst exportu o 0,3 procenta je pro některé analytiky zklamáním, oceňují ale rekordní přebytek 20,6 miliardy korun.

Většina z nich očekává letos rekordní výsledky. Ve výsledcích za červenec by se však již mohla projevit nejistota obchodníků kvůli tzv. brexitu. Za růstem kladného salda stojí podle údajů Českého statistického úřadu hlavně meziroční pokles schodku obchodu s minerálními palivy o tři miliardy korun a růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 2,3 miliardy korun.

"Celkově exporty v červnu meziročně vzrostly pouze o 0,3 procenta, což je dle mého názoru zklamání. Česká ekonomika je výrazně proexportně orientována a v tomto ohledu bude citlivá na případné negativní dopady brexitu na hospodářský vývoj jak v samotné Velké Británii, tak v kontinentální Evropě," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Vývoz do Spojeného království meziročně vzrostl o 11,6 procenta.

Podle Petra Dufka z ČSOB ale byl loňský červen pro exportéry silným měsícem. "Proto ani slabé tempo vývozu nekazí jinak příznivý obrázek českého zahraničního obchodu," dodává. I v dalších měsících by měly být podle něj výsledky zahraničního obchodu příznivé, nicméně postupně začne mizet efekt levnějších surovin, domácí poptávka po zahraničních výrobcích naopak poroste.

Témata:  dovoz a vývoz ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy