Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meziroční inflace v Číně v červenci klesla na půlroční minimum

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Meziroční inflace v Číně v červenci klesla na půlroční minimum 1,8 procenta z červnové úrovně 1,9 procenta. Růst spotřebitelských cen byl tak nejnižší od ledna a odpovídal odhadům analytiků.

Míra inflace  zůstává výrazně pod letošním vládním cílem tři procenta. Ceny na úrovni výrobců klesly minulý měsíc o 1,7 procenta po červnovém poklesu o 2,6 procenta.

Zmírnění deflace velkoobchodních cen snížilo tlak na centrální banku, která se snaží bránit deflačním trendům uvolňováním měnové politiky včetně snižování úrokových sazeb.

Analytici očekávají, že inflace výrobních cen letos poprvé za více než čtyři roky přejde do kladného pásma. Zatím to ale podle nich nepovede k oživení soukromých investic.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,7 procenta. Hospodářský růst tedy zůstal na nejnižší úrovni od počátku roku 2009.

Témata:  Čína inflace ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy