Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace se v červenci zvýšila. Tyhle produkty zdražily nejvíce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci proti červnu o 0,3 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura a dále v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v červenci na 0,5 % z 0,1 % v červnu. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura způsobilo zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o 12,8 %.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily ceny u většiny druhů potravin. Ceny sýrů byly vyšší o 3,9 %, vepřového masa o 3,5 %, cukru o 6,5 %, drůbeže o 1,6 %, nealkoholických nápojů o 0,8 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,8 %, másla o 3,9 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly především ceny vína o 2,7 % a piva o 1,7 %.

Na snižování cenové hladiny působil zejména pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 1,5 % a obuvi o 3,5 %. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 0,4 %. Z potravin klesly zejména ceny ovoce o 1,1 % a ceny zeleniny o 2,9 %, z toho ceny brambor o 13,4 %. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 % a ceny služeb o 0,9 %.

Témata:  inflace zdražování Český statistický úřad (ČSÚ) CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy