Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy v Turecku se projevily na ratingu, agentura jej snížila o jeden stupeň

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Praha - Agentura Dun & Bradstreet (D&B - NYSE:DNB), vedoucí globální poskytovatel ekonomických informací, snižuje rating Turecku v kategorii středního rizika návratnosti investice o jeden stupeň z DB4c na DB4d se zhoršeným výhledem. Důvodem jsou politická a bezpečnostní rizika.

Dun & Bradstreet (D&B) snížila indikátor rizikovosti Turecka v rámci kategorie středního rizika návratnosti investice o jeden stupeň z DB4c na DB4d při zhoršeném výhledu. Subjektům s averzí k riziku, D&B doporučuje, chránit své investice proti potenciálním ztrátám. „Bezpečnostní otázky, stejně jako domácí politické napětí, budou nadále podkopávat tržní potenciál. Politická i bezpečnostní rizika zůstanou zvýšená po dobu nejméně dvanácti měsíců," uvádí se ve zprávě Dun & Bradstreet. Analytici D&B v nejbližším období 2016 - 2017 doporučují bedlivě sledovat vývoj úvěrového rizika. Rizika mohou rychle růst díky tomu, že banky spoléhají na krátkodobé financování v cizí měně a díky slabé turecké liře. Investoři by v následujících dvanácti měsících měli být připraveni na zvýšené měnové riziko a měli by pečlivě sledovat celý finanční sektor a možné příznaky zhroucení celého systému. Podle Dun & Bradstreet bude mít politický a bezpečnostní vývoj v Turecku a regionu vliv na podnikatelské prostředí. Na druhou stranu D&B dodává: „Investoři by si měli být vědomi, že krátkodobé trendy mohou být zavádějícím vodítkem pro střednědobé plánování, protože turecká ekonomika má příznivý střední až dlouhodobý hospodářský potenciál".

D&B Indikátor rizikovosti zemí je rozdělen do sedmi pásem v rozsahu od DB1 po DB7. Každé pásmo je dále rozděleno na čtvrtiny (a-d) s postupným určením kdy „a" představuje o trochu menší riziko než je označení „b", atd. Jenom indikátor DB7 není rozdělen na čtvrtiny. Celkově má tedy D&B Rating zemí 25 stupňů hodnocení.

DB1 – nejnižší riziko návratnosti investicDB2 – nízké riziko návratnosti investicDB3 – mírné riziko návratnosti investicDB4 – střední riziko návratnosti investicDB5 – vysoké riziko návratnosti investicDB6 – velmi vysoké riziko návratnosti investicDB7 – nejvyšší riziko návratnosti investic

Témata:  Turecko ratingy od agentur

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy