Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonominika pravděpodoně zpomalila svůj růst, tvrdí analytici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Český statistický úřad zveřejní v úterý 16. srpna první odhad vývoje HDP za druhé čtvrtletí. Podle analytiků je ale velmi pravděpodobné, že česká ekonomika zpomalila svůj růst.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek růst druhého kvartálu odhaduje mezičtvrtletně na 0,9 procenta a meziročně na 2,6 procenta. Solidnímu výsledku české ekonomiky za uvedené období podle něj odpovídají páteční čísla u sousedů v Německu a na Slovensku.

Analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda míní, že růst hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,2 procenta v meziročním vyjádření. Vzhledem k tomu, že srovnávací základnu představuje loňský, hospodářsky mimořádně příznivý rok, nejde podle něj o žádnou tragédii.

Dynamika růstu ekonomiky zaznamená i podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela další zpomalení, protože se podle jeho odhadu pokles investic z prvního čtvrtletí přelil také do druhého. A přestože spotřeba domácností i zahraniční obchod přispěly kladně, jejich dynamika nebyla dostatečná, aby vytáhla růst HDP na více než 0,3 mezičtvrtletně.

ČSOB předpokládá meziroční růst o 2,3 procenta a mezičtvrtletní o 0,6 procenta. "První odhad HDP je vždy trochu loterie vzhledem k tomu, jak se mohou změnit předchozí data po sezonním očištění, a tak jde spíše o indikaci. Česká ekonomika v meziročním srovnání zpomaluje s tím, jak slábnou investice a zmenšuje se pozitivní příspěvek zahraničního obchodu. V hlavní roli zůstává zpracovatelský průmysl, jemuž dominují automobilky s jejich rekordními výsledky," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Celoroční růst ekonomiky nadále odhaduje na 2,5 procenta.

Témata:  ekonomika HDP ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy