reklama

Skandál vypukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.

Urovnání by mělo znamenat tečku za americkou částí aféry, která vypukla téměř před rokem. Ministerstvo spravedlnosti se k věci odmítlo vyjádřit.

Reuters už dříve napsal, že by rozhovory mohly vyústit v dohodu, v níž by automobilka přiznala vinu za manipulace s emisemi, podvolila se nezávislému dohledu a zaplatila dosud neurčenou pokutu. Deník The Wall Street Journal (WSJ) dnes uvedl, že by taková pokuta mohla překročit 1,2 miliardy dolarů.

Podle zdrojů tohoto listu činitelé ministerstva spravedlnosti v emisním skandálu objevili důkaz trestné činnosti. S konkrétním obviněním ale úřad nepřišel. Podle některých zdrojů je přitom dál nejasné, zda vyšetřovatelé hodlají obvinit konkrétní zaměstnance Volkswagenu, z nichž mnoho pracuje v Německu. Náměstkyně amerického prokurátora Sally Yatesová v červnu řekla, že trestní řízení se týká řady jednotlivců.

Volkswagen už v červnu přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob v USA souvisejících s emisním skandálem zaplatí dalších až 15,3 miliardy dolarů. Rozhodnutí ještě musí potvrdit soud, jeho výrok se očekává v říjnu.

Případná pokuta pro Volkswagen na urovnání trestního řízení v USA by mohla být nejvyšším takovým finančním postihem, který tu byl kdy výrobcům aut uložen.