reklama

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je pozitivní, že vývoj táhnou všechny složky ekonomiky. "Kromě tradičně silného exportu a průmyslu má velký podíl také spotřeba domácností. To signalizuje, že se občané České republiky přestali obávat budoucnosti, jejich příjmová situace je dobrá a nemají proto strach z investic a vyššího životního standardu," uvedl.

Údaje podle něj potvrdily správnost rozpočtové politiky vlády, která tak znamená vysokou míru veřejných investic, efektivitu v čerpání peněz EU a také řadu opatření, která zlepšují příjmovou situaci domácnosti. "Podle některých skeptiků měl být letošní rok pro českou ekonomiku špatný, protože nepřiteče tolik peněz z EU jako loni či předloni. Ale ukazuje se, že náš růst stojí na mnohem širších základech, než je pouhé čerpání fondů EU a je natolik stabilní, že se stále bez problémů držíme na čelních místech v rámci zemí EU," uvedl premiér.

"Čísla bych označil jako lehké zklamání. Ale předpokládám, že je to první číslo, a že to mohlo a mělo být přes tři procenta. Ne nutně to první číslo je konečné," reagoval Mládek.

Za pomalejším než očekávaným růstem je podle Mládka mimo jiné zablokování veřejných staveb v souvislosti se starými posudky EIA. "Ty zablokované stavby dálnic a železnic díky známým problémům s EIA jsou zřejmě jedním z důvodů," uvedl.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje růst ekonomiky za dobrý. "Ten minulý rok byl mimořádný. Já myslím, že růst je dobrý. A hlavní problém ekonomiky je nedostatek pracovní síly, neschopnost státu pružně investovat a nárůst byrokracie," uvedl.