Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Banky v USA budou muset podle Fedu zvýšit úroky

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Hospodářské podmínky ve Spojených státech by si podle některých činitelů tamní centrální banky (Fed) mohly brzy vyžádat zvýšení úrokových sazeb.

Fed to uvedl v dnes zveřejněném zápisu z červencového zasedání svého měnového výboru. Mezi jeho členy však panuje všeobecný souhlas, že k takovému kroku je zapotřebí více dat.

"Někteří... členové se domnívali, že hospodářské podmínky si brzy vyžádají další krok směrem k odstranění podpůrné měnové politiky," stojí v zápisu.

Fed nechal na svém posledním zasedání, které se konalo 26. a 27. července, svou základní úrokovou sazbu v pásmu 0,25 až 0,50 procenta. Uvedl však, že krátkodobá rizika pro hospodářský výhled Spojených států se zmírnila, čímž podle analytiků otevřel dveře ke zvýšení sazeb ještě v tomto roce, možná již v září. Investoři ale byli v poslední době stále více přesvědčeni, že k dalšímu zpřísnění měnové politiky Fed do konce roku nepřikročí.

Témata:  Fed USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy