Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Došly díly. Volkswagen přeruší výrobu modelu Golf

Nový Volkswagen Golf VII Variant 2.0 TDI Bluemotion Highline
Nový Volkswagen Golf VII Variant 2.0 TDI Bluemotion Highline
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Berlín - Automobilka Volkswagen kvůli nedostatku dílů zastaví příští týden výrobu modelů Golf v domovské továrně koncernu ve Wolfsburgu. Problémy mají kvůli sporu s dvojicí dodavatelů i další továrny. Tisíce zaměstnanců musejí na dovolenou, další čeká zkrácená pracovní doba. Situaci by mohl změnit výrok německého soudu, podle něhož může Volkswagen v krajním případě součástky dodavatelům zabavit.

Zastavení výroby modelů Golf a Golf Sportsvan potvrdil deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) mluvčí Volkswagenu. Společnost už o pozastavení produkce informovala také své další dodavatele.

Nedostatek dílů má dopady i na další továrny Volkswagenu - v Kasselu, Braunschweigu, Cvikově a Emdenu. Právě v Emdenu si už téměř 8000 z tamních 9000 zaměstnanců musí vybírat dovolenou. V dalších dnech by se tento počet měl zvýšit o tisíce pracovníků v ostatních továrnách. U dalších se uvažuje o dočasném zkrácení pracovní doby.

Závažné problémy automobilce způsobuje spor s dvojicí dceřiných firem saské společnosti Prevent. Jednak jde o firmu ES Automobilguss, která zastavila dodávky litinových dílů potřebných pro výrobu převodovek, jednak o společnost Car Trim, jež dodává potahy na sedadla.

Pozadí sporu není zcela zřejmé, mluví se ale o tom, že by za konfliktem mohl stát jeden společný projekt, ze kterého sešlo. Věc už se řešila i před soudem v Braunschweigu, jehož předběžné opatření nařídilo oběma dodavatelských společnostem, aby v dodávkách pokračovaly. Ty se tomu ale nepodřídily a podaly odvolání, které však nemá odkladný účinek.

Firmy Car Trim a ES Automobilguss dnes Volkswagen obvinily, že bez vysvětlení a nabídky kompenzace ruší kontrakty. Právě to je prý přimělo zastavit dodávky. "Protože Volkswagen odmítl nabídnout kompenzace, byly společnosti Car Trim a ES Automobilguss nuceny zastavit dodávky," uvedly firmy prostřednictvím své mateřské společnost Prevent. Ta vyjádřila naději, že se podaří zabránit další eskalaci sporů. "Za krizi u VW nejsme zodpovědní," uvedl podle agentury DPA jeden z představitelů firmy ES Automobilguss.

Soud dnes podle serveru Spiegel Online zopakoval, že dvojice firem musí Volkswagenu nadále dodávat součástky, které výrobce aut nutně potřebuje. Pokud tak neučiní, má automobilka v krajním případě možnost součástky za asistence soudního vykonavatele zabavit.

Volkswagen přitom už požádal o příslušná povolení, a je tak možné, že brzy směrem ke dvojici dodavatelů vyjedou jeho nákladní vozy, konstatuje server, podle něhož něco takového německý automobilový průmysl ještě nezažil. Další soudní stání je ve sporu nařízeno na 31. srpna.

Témata:  Volkswagen Golf automobilový průmysl

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy