Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další firma z vítkovického holdingu Jana Světlíka na sebe podala návrh na insolvenci

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Další firma z vítkovického holdingu Jana Světlíka na sebe podala návrh na insolvenci. Společnost Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže a zaměstnává 100 lidí, zároveň žádá povolení reorganizace. Má celkové dluhy kolem 155 milionů.

Jde o stoprocentní dceřinou společnost firmy Vítkovice Power Engineering, která o vyhlášení insolvence a reorganizaci požádala už před časem a soud o případném úpadku rozhodne tento týden. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení spojený s návrhem na reorganizaci v pondělí podalo ke Krajskému soudu Ostrava představenstvo Vítkovice Envi. Firma se zabývá zejména výrobou nádrží pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování. Má zhruba 130 věřitelů. Z celkových dluhů 155 milionů korun firma označila 153 milionů za nezajištěné pohledávky.

Důvody podání návrhu Kijonková vysvětlila hlavně nerealizovanými zakázkami v Polsku a Srbsku. "K úpadkové situaci také vydatně přispěla obecně zhoršená situace na arabském trhu, kam Vítkovice Envi rovněž směřovaly své aktivity. Dalším důvodem platební neschopnosti je také to, že se jí nepodařilo s bankovním sektorem vyjednat provozní úvěry a dořešit bankovní garance," řekla Kijonková. Dodala, že firma už svým věřitelů předložila reorganizační plán. Polovina z nich s ním souhlasila.

Celkem už jsou ale v insolvenčním řízení tři společnosti z Vítkovice Holding. O vyhlášení insolvence v případě firmy Vítkovice Gearwork požádala brněnská společnost Wetag. Ten samý krok udělala i u firem Vítkovice Mechanika a Vítkovice Power Engineering. V případě Mechaniky soud návrh zamítl. Ve druhem případě se k němu později připojil samotný dlužník a o úpadku Vítkovice Power Engineering ostravský soud rozhodne do konce týdne.

 

Témata:  Vítkovice group insolvence ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy