Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňané by mohli vstoupit do koncernu Vítkovice

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Česká delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem jedná v Pekingu především o ekonomických záležitotostech. Investiční fond čínské banky ICBC by mohl vstoupit jako strategický partner do koncernu Vítkovice.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) se sešel s prezidentem banky ICBC I Chuej-manem. "Byl jsem velmi potěšen tím, že banka ICBC podporuje průmyslové firmy v rámci modernizace týkající se přechodu na čtvrtou průmyslovou revoluci," řekl Havlíček.

Na dotaz novinářů zároveň dodal, že investiční fond ICBC pro střední a východní Evropu jedná o možném vstupu do Vítkovic. "Probíhají zde poměrně významná jednání ohledně koncernu Vítkovice, kde by investiční fond ICBC mohl být strategickým partnerem pro tuto významnou českou společnost," řekl Havlíček. V současné době podle něj probíhají jednání o vnitřních poměrech v koncernu.

Během současné cesty prezidenta Zemana po Číně podle něj bude zmíněn i možný nákup plzeňské strojírenské skupiny Škoda Transportation čínskou společností Railway Rolling Stock Corporation (CRRC). Havlíček očekává, že spolupráce obou firem bude prezentována v polovině července na česko-čínském obchodním fóru na Pražském hradě.

Zeman v pátek při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem řekl, že mu přivezl seznam 38 projektů. Podle Havlíčka je 22 projektů "v nějakém stadiu rozpracovanosti". "Většina se již realizuje a budou v brzké době dokončeny," poznamenal. Ve druhé skupině je 16 projektů, které by měly být chystány tak, aby byly připraveny k podpisu právě na pražském obchodním fóru v červenci.

Témata:  Čína Vítkovice group Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy