Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České domácnosti dluží bankám už 1,377 bilionu

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Dluhy českých domácností v červenci vzrostly na více než 1,377 bilionu korun. To bylo o 8,8 miliardy více než v červnu.

Meziročně se pak dluhy zvýšily o 82 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Proti červnu vzrostla i zadluženost podniků.

"Nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy stále podporují domácnosti v investicích do nemovitostí. Právě úvěry na jejich pořízení, zejména hypotéky, stojí především za růstem zadlužení českých domácností u bank," uvedl vedoucí oddělení auditorských služeb pro sektor finančních institucí PwC ČR Marek Richter.

Firmy na konci července dlužily bankám zhruba 1,189 bilionu korun, meziměsíčně přibližně o 13 miliard korun více. Před rokem podniky bankám dlužily 1,084 bilionu korun.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo 1,66 bilionu korun, od června se objem vkladů zvýšil o více než 19,5 miliardy korun. Meziročně byl vyšší o více než 200 miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti koncem července uloženo 244,2 miliardy korun, což bylo přibližně o čtyři miliardy méně než v červnu. Proti loňskému roku pak tyto vklady klesly o 33 miliard korun.

Témata:  dluhy domácností ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy