Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET zavře šestinu hospod a kaváren, tvrdí průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Elektronická evidence tržeb z dílny ministerstva financí donutí skončit s podnikáním každého šestého hospodského, hoteliéra nebo kavárníka. Vyplývá to z průzkumu společnosti eet1.

Povinnost elektronické evidence tržeb nastane 1. prosince 2016 a mezi hospodskými a hoteliéry panují značné obavy a vysoká míra skepse. Dvě třetiny (68 %) podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 % podnikatelů dokonce zvažuje, že svůj podnik zavře.

Průzkum provedený na začátku srpna dále odhalil, že podnikatelé se obávají vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů, případně finančního zatížení rozpočtu v důsledku zavedení EET (31 %).

Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 %). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a byrokracie a nutnosti zdražování (15 %).

Za diskriminační, cíleně likvidující malé živnostníky a vytvářející nerovné podnikatelské prostředí označilo EET hned 7 % podnikatelů. Mezi dalšími obavami se objevily například nutnost zdražování, strach ze špatného připojení internetu či ztráta svobody podnikání spojená se ztrátou soukromí. Naprosté minimum podnikatelů (4 %) naopak očekává pročištění trhu a narovnání podmínek.

Témata:  elektronická evidence tržeb podnikatelé restaurace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy