reklama

Řecká vláda prosadila zatím jen dva z 15 dohodnutých reformních kroků. Atény především zaostávají v privatizaci státního majetku, uvedly diplomatické zdroje.

Podle loňské letní dohody se zeměmi eurozóny, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) má Řecko do roku 2018 získat finanční pomoc až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), pokud ovšem bude plnit dohodnuté reformy. Obě strany se později domluvily na postupných krocích ke zmírnění řecké dluhové zátěže.

Handelsblatt uvedl, že euroskupina, kterou tvoří ministři financí eurozóny, schválila v květnu uvolnění 10,3 miliardy eur. Z této částky už odešlo do Atén 7,5 miliardy eur, zbytek má být převeden na podzim.

Šéf evropského záchranného fondu ESM Klaus Regling v sobotu v řeckém tisku řekl, že Řecko by velmi brzy mohlo získat první část dohodnutých opatření ke zmírnění dluhu, pokud dokončí zbylé dohodnuté reformy. Regling rovněž řekl, že pokud se Řecko bude držet dohodnutých plánů, mohlo by se příští rok vrátit na dluhopisové trhy.