Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jourová: Volkswagen porušil zákony ve většině zemí EU. Brusel chce zakročit

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Podle eurokomisařky Věry Jourové automobilka Volkswagen porušila ve většině zemí Evropské unie zákony na ochranu spotřebitele. Aféra Dieselgate vypukla loni v září, když německý koncern přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

"Jedno se ukazuje už teď: Volkswagen ve většině členských zemí jasně porušil evropské zákony na ochranu spotřebitele. Považuji proto za nutné, abychom na evropské úrovni koordinovaně zakročili," řekla německému listu Die Welt, Jourová, česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví.

Podle deníku firma zákony na ochranu spotřebitele porušila ve 20 zemích EU. Mluvčí eurokomise toto číslo zatím nepotvrdila. Poznamenala ale, že o případných nárocích na odškodnění musí rozhodnout soudy jednotlivých států.

Evropská komise Volkswagen v létě vyzvala, aby zvážil přiměřené odškodnění pro své zákazníky. Podle mluvčí komise ale nebyla odpověď firmy povzbudivá.

Jourová se tento týden sejde se zástupci organizací na ochranu spotřebitelů. Die Welt uvedl, že by se mělo diskutovat o tom, jak by Evropská komise organizacím mohla pomoci při prosazování zájmů spotřebitelů, včetně možného odškodnění.

Témata:  dieselgate Volkswagen Věra Jourová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy