Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká ekonomika podle FED v létě expandovala jen mírně

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Americká ekonomika v červenci a srpnu vykazovala jen slabý růst, objevily se však mírné náznaky mzdových tlaků u vysoce kvalifikovaných pracovních míst.

Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed). Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne tento měsíc, až se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice.

Ve většině z 12 měnových distriktů Fedu však celkově zůstávají mzdové tlaky poměrně nízké a očekává se, že stejné to bude i v příštích měsících. Slabé mzdové tlaky nejsou příznivou zprávou pro Fed, který se snaží zvýšit úrokové sazby. Přestože je americký trh práce blízko plné zaměstnanosti, ekonomové stále čekají na známky vyššího růstu mezd a inflace.

Ekonomika rostla skromným nebo mírným tempem v osmi distriktech. To je zpomalení ve srovnání s předchozí zprávou, což může způsobit, že členové měnového výboru Fedu budou při rozhodování o zvýšení úrokových sazeb obezřetnější, upozornila agentura AP. V předchozí zprávě byl růst skromný nebo mírný v 11 distriktech.

Témata:  Fed USA ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy