Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSÚ: Růst cen v ČR mírně zrychlil

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Spotřebitelské ceny klesly v srpnu proti červenci o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle doprava. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v srpnu na 0,6 % z 0,5 % v červenci. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziroční růst spotřebitelských cen je v souladu s odhady analytiků. Proti červenci spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta.

Meziroční vývoj inflace potvrdil odpoutání od nuly a dosáhl stejné hodnoty jako v dubnu, upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal. "Důvodem zrychlení inflace je především propad cen pohonných hmot ve druhé polovině loňského roku, který snižuje srovnávací základnu. Zatímco loni tento efekt vedl ke poklesu inflace až téměř k nule, letos vede k meziročnímu růstu cen," dodal.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl způsoben především poklesem cen zeleniny o 8,4 % vlivem snížení zejména cen brambor o 25,8 % a plodové zeleniny o 9,1 %. Ceny ovoce klesly o 2,7 %, vajec o 7,9 %, ryb o 2,1 %, mouky o 4,3 %. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 1,8 %, informuje czso.cz. V oddíle odívání a obuv klesly ceny oděvů o 0,6 % a obuvi o 1,8 %. V oddíle ostatní zboží a služby ovlivnilo cenový pokles snížení cen výrobků a služeb pro osobní péči o 1,0 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák byly nižší ceny vína o 3,4 %.

Na zvyšování cenové hladiny působil zejména růst cen v oddíle rekreace a kultura vlivem zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 1,3 %. V oddíle bydlení vzrostly ceny čistého nájemného o 0,5 %. Z potravin byly vyšší zejména ceny chleba o 1,1 %, těstovin o 6,6 %, vepřového masa o 1,7 %, mléka o 1,6 %, sýrů o 1,6 %, olejů a tuků o 2,4 %, citrusů o 6,6 %, cukru o 1,3 %, nealkoholických nápojů o 0,9 %.

Meziroční pokles naproti tomu pokračoval u pohonných hmot, které zlevnily o víc než desetinu. Ceny zemního plynu se snížily o 6,9 procenta. V úhrnu ceny zboží meziročně vzrostly o desetinu procenta a ceny služeb o 1,3 procenta.

Témata:  inflace ceny zboží ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy