reklama

Jednání o rozpočtu začala po poledni za účasti prezidenta Miloše Zemana ve Strakově akademii zasedáním tripartity.

Potřebu zvýšit mzdy v sociálních službách Babiš cítí. Vicepremiér a šéf ANO také souhlasí s jednorázovým příspěvkem pro důchodce 1200 korun, pokud příští rok ušetří v rozpočtu. Valorizaci penzí 300 korun měsíčně místo 200 korun, jak se na tom dohodla koalice na jaře, odmítl.

Možnost jednorázového příspěvku místo navýšení penzí zmínil jako možné východisko i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Když ušetříme zase v rozpočtu obsluhou státního dluhu, jak jsem ušetřil letos, tak proč ne. Náš problém je, že o tom spolu nekomunikujeme," řekl Babiš.

"Dnes se dozvídám od některých ministrů, že mají nové nároky, já to oficiálně nevím," dodal Babiš s tím, že ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) si "celé léto nenašla čas" na společnou schůzku. Platy v sociálních službách jsou podle něj nicméně nízké a zaměstnanci v tomto oboru si navýšení mezd zaslouží.

Rozpočet bude hlavním tématem jednání sociálních partnerů i večerního zasedání kabinetu, kterého se prezident také zúčastní. Dnes kabinet konečnou verzi zákona o rozpočtu neschválí. Sněmovně musí vláda rozpočet odevzdat do konce měsíce.