Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF chce pomoci Ukrajině se splacením dluhu

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ukrajina dluží Rusku tři miliardy dolarů. Moskva sice bude hlasovat proti uvolnění další splátky pomoci Kyjevu od Mezinárodního měnového fondu (MMF), je ale připravena jednat o mimosoudním řešení sporu o dluh. Jako podmínku si ale stanovila, že Ukrajina změní návrh restrukturalizace zmíněného dluhu.

MMF loni změnil pravidla poskytování pomoci, aby mohl nadále poskytovat úvěry zemím jako je Ukrajina, tedy takovým, které jsou v prodlení se splátkami dluhu zahraničním vládám či mezinárodním institucím. Rozhodovat o uvolnění další tranše, která by mohla dosáhnout až 1,7 miliardy dolarů, má fond v případě Ukrajiny 14. září.

Rusko podalo žalobu na Ukrajinu k soudu v Londýně kvůli nesplácení dluhu ve výši tři miliardy USD v únoru. Splatnost dluhopisů vypršela loni v prosinci, první jednání soudu je stanoveno na 17. ledna.

Ruský ministr financí Anton Siluanov také řekl, že Ukrajina nesplnila podmínky MMF, který by tedy měl pomoc Ukrajině stáhnout. Proto bude Rusko hlasovat proti uvolnění peněz.

Ukrajina se loni v říjnu dohodla s většinou zahraničních majitelů svých dluhopisů na restrukturalizaci, která zahrnuje dvacetiprocentní odpis a prodloužení splatnosti dluhopisů. Do restrukturalizace chtěla zahrnout i Rusko, to ale odmítlo.

Ukrajinské dluhopisy vydala v prosinci 2013 ještě vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyče, necelé dva měsíce před svržením.

Témata:  Rusko Ukrajina Mezinárodní měnový fond (MMF)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy