reklama

Výzkumný institut ZEW dnes oznámil, že index důvěry zůstal beze změny na 0,5 bodu. Podle agentury Reuters se přitom očekával nárůst na 2,5 bodu.

V srpnu index stoupl o více než sedm bodů. Dostal se tak ze záporného pásma, kam ho srazilo rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Zářijová stagnace indexu podle Reuters signalizuje, že investoři si udržují opatrný postoj k vyhlídkám německého hospodářství.

Podle ekonomky Jennifer McKeownové ze společnosti Capital Economics je znepokojivé, že důvěra nepokračuje v oživování z propadu způsobeného červnovým referendem o brexitu.

"Údaje o německém vývozu, zejména do zemí mimo EU, i o průmyslové výrobě byly zklamáním," uvedl šéf institutu ZEW Achim Wambach. Dodal nicméně, že ekonomická situace v Německu by podle jeho názoru v příštích šesti měsících měla zůstat příznivá, a to mimo jiné díky zlepšujícím se hospodářským podmínkám v celé EU.

Tempo růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 0,4 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Německá vláda předpokládá, že německá ekonomika v celém letošním roce stoupne o 1,7 procenta. V příštím roce pak počítá se zvolněním růstu na 1,5 procenta.