Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk českých bank meziročně vzrostl o 7,3 miliardy

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Jak ukázala dnes zveřejněná data České národní banky (ČNB), spořitelnám a bankám v Česku stoupl v prvním pololetí souhrnný čistý zisk meziročně o 7,27 miliardy na 44,73 miliardy korun.

Bilanční suma sektoru ke konci června činila 5,84 bilionu korun, což je proti konci roku 2015 růst o 375 miliard Kč.

Zisk z finanční a provozní činnosti všem bankám stoupl letos meziročně o 10,3 miliardy na 98,43 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 2,9 miliardy na 73,3 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o 1,9 miliardy na 22,2 miliardy korun.

"V prostředí nízkých úrokových sazeb, které ztenčují úrokové marže bank, a současně za zesíleného tlaku na pokles poplatků nemají banky příliš jiných možností, jak zvyšovat ziskovost, než redukovat náklady. To se jim daří," komentoval čísla analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Jde podle něj o déletrvající proces, jehož součástí bylo v ČR v uplynulých letech i propouštění, byť ne tak výrazné jak v bankách v některých jiných vyspělých ekonomikách. "Dá se říci, že české banky překonaly krizi sektoru s minimem šrámů," dodal.

Témata:  banky ekonomika ČNB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy