Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny zemědělských a průmyslových výrobků klesly, jiné stoupaly. Podívejte se na přehled

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 0,5 % a průmyslových výrobců o 0,2 %, ceny stavebních prací a tržních služeb stagnovaly. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 6,9 % a průmyslových výrobců o 3,4 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 0,9 % a tržních služeb o 0,1 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

"Ačkoli se meziroční pokles cen průmyslových výrobců zmírňuje, ceny mají problém se rychleji odrazit od svého dna. Do velké míry za tím stojí vývoj ceny ropy, která se stále udržuje pod hranicí 50 dolarů za barel," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

V druhé polovině roku sice podle něj začne z meziročního srovnání vyprchávat pokles cen ropy, meziroční dynamika cen průmyslových výrobců však zůstane do konce roku v záporných hodnotách. "Do kladných čísel dostane až na začátku příštího roku," dodal Seidler.

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 0,5 %. Klesly ceny brambor o 19,4 % a ovoce o 15,5 %, dále pak čerstvé zeleniny o 6,1 %, vajec o 2,9 %, drůbeže o 2,3 % a obilovin o 0,8 %. Vzrostly ceny prasat jatečných o 5,8 %, olejnin o 0,7 % a skotu o 0,6 %.

Ceny průmyslových výrobců se snížily o 0,2 %. Klesly zejména ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků byly nižší o 0,6 %. Shodně o 0,2 % se snížily ceny pryžových a plastových výrobků a těžby a dobývání. Vzrostly ceny obecných kovů a kovodělných výrobků a ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku shodně o 0,3 %, z toho ceny mléčných výrobků o 1,7 % a zpracovaného masa a výrobků z masa o 1,0 %.

Ceny stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 0,9 procenta, v červenci byly vyšší o 1,1 procenta. Tržní služby v podnikatelské sféře zdražily o 0,1 procenta po červencovém růstu o 0,2 procenta. Vzrostly ceny za poštovní, kurýrní i reklamní služby.

V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců snížily o 0,2 procenta a v zemědělství o půl procenta. U stavebních prací a tržních služeb ceny stagnovaly.

ČSÚ dnes zveřejnil také vývoj cen v zahraničním obchodu. V červenci 2016 se vývozní ceny meziměsíčně nezměnily, dovozní ceny rostly o 0,2 %, směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 %, informuje czso.cz. Meziročně se vývozní ceny snížily o 3,2 %, dovozní ceny o 4,5 %, směnné relace dosáhly hodnoty 101,4 %.

Témata:  ceny zboží průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy