Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku mírně stoupla

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v září mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, se oproti srpnu mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 97,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně nepatrně snížil o 0,1 bodu na hodnotu 95,2. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve vybraných odvětvích služeb; v průmyslu se mírně snížila; ve stavebnictví a v obchodě se snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,1 bodu na hodnotu 106,4. Ve srovnání se zářím 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

V průmyslu se v září důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila o 0,7 bodu na hodnotu 97,1. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo, informuje czso.cz. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů rovněž téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce snížení tempa růstu výrobní činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v září meziměsíčně snížila o 5,1 bodu na hodnotu 72,5. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů snížilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti srpnu téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a také zaměstnanosti.

V září se indikátor důvěry v odvětví obchodu oproti srpnu snížil o 1,2 bodu na hodnotu 97,3. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se snížilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se snížila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku také nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v září meziměsíčně zvýšila o 1,2 bodu na hodnotu 95,6. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti srpnu téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v září se nezměnilo, její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se téměř nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně snížila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb také vyšší.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy