Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína je třetím největším obchodním partnerem Česka

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Brno - Objem obchodní výměny mezi Českem a Čínou loni dosáhl 20,7 miliard dolarů (498 mld Kč). Zájem Pekingu o ČR dokládá i fakt, že Číňané dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně otevřeli největší zahraniční expozici.

Číňané se loni stali třetím největším obchodním partnerem a druhým největším dovozcem České republiky. Dlouhodobým problémem je však výrazně vyšší čínský dovoz zboží, schodek obchodní bilance se loni zvýšil o devět procent na 17,2 miliardy dolarů (414 mld Kč), sdělil ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Čínský dovoz do Česka loni rostl, opačným směrem však klesl o více než devět procent na 1,85 miliardy dolarů (44 mld Kč), což se stalo poprvé od roku 1996. V předchozích dvou letech se růst pohyboval okolo deseti procent. Loni byla Čína pro Česko 18. největším exportním trhem.

Loni byly největší vývozní položkou stroje a dopravní prostředky, což platí už od roku 2008. Následuje průmyslové spotřební zboží.

Podle projevů čínských představitelů na veletrhu v Brně by chtěli do Česka dovážet mimo jiné technologie pro vysokorychlostní tratě a vlaky. Právě modely vysokorychlostních vlaků, velká mapa čínské železniční sítě a videoukázky z čínských železnic tvořily centrální a největší část čínské expozice.

Témata:  Čína Česká republika ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy