reklama

Možnosti v Íránu se otevřely poté, co byly zrušeny mezinárodní sankce uvalené dříve kvůli jadernému programu. S Kubou Česko po téměř 30 letech obnovilo diplomatické styky na úrovni velvyslanců, což by mělo pomoci ekonomické spolupráci.

"Po letech je možné se vrátit na trh do Íránu, kde má Československo velmi dobré jméno. Tamější trh je nenasycený a bude hledat zahraniční investice. Otázkou zůstává, jak velké mohou být, protože pořád platí omezení pro přesun peněz," řekl Tlapa.

Předseda představenstva státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka zmínil velkou příležitost pro české automobilky, protože se očekává, že v brzké době se na íránském trhu prodá jeden až 1,5 milionu aut.

Na Kubě je podle Tlapy potřeba být nohama na zemi, protože ekonomika je podfinancovaná a nedostatek peněz zatím brzdí případné investiční záměry. "Nicméně menší a středně velké zakázky jsme schopni profinancovat," řekl náměstek.

Procházka doplnil, že na Kubě už mají české podniky rozjednané investice v potravinářském průmyslu, společně se zahraničními partnery v energetice a strojírenství. Konkrétně zmínil také investici kopřivnické automobilky Tatra.

Český export loni dosáhl 3,9 bilionu korun a letos se očekává překonání čtyř bilionů. Denně tak jde o více než deset miliard korun. Loni se například zvýšil vývoz do Irska o 44 procent. Výrazně vzrostl i do zemí v okolí Česka. Velice dobře se také vyvíjí export do USA. Naopak velmi obtížný je vývoz do řady zemi Afriky či Jižní Ameriky.