Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výběr peněz z anonymních vkladních knížek končí na konci roku, zůstává na nich 1,9 miliardy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Výplata peněz z anonymních vkladních knížek České spořitelny skončí definitivně na konci roku 2016. Stále na nich přitom zůstává 1,89 miliardy korun.

ČS nyní eviduje 2,5 milionu anonymní knížek. Přibližně na 98 procentech anonymních vkladních knížek je uložena částka nepřesahující 5000 Kč, na 41 procent z nich není uloženo ani 50 Kč. Platnost knížek skončila na konci roku 2002, ale spořitelna lhůtu pro výplatu peněz několikrát prodloužila.

Podle zákona promlčené vklady propadají bance a banka je nemusí vyplácet. Česká spořitelna se ale rozhodla věnovat všechny zbylé peníze české společnosti prostřednictvím Nadace Depositum Bonum, kterou v roce 2012 založila. Nadace se s vkladem 1,45 miliardy Kč stala největší nadací v ČR. Zaměřuje se na zlepšení úrovně vzdělání, zejména v technických a přírodních vědách.

Z částky, kterou ČS do nadace v roce 2013 nepřevedla, vznikla rezerva pro klienty, kteří si ještě přijdou vyzvednout vklady i po zákonem daném termínu. Ke konci září 2016 tvořila tato rezerva zhruba 260 milionů Kč. Zbytek rezervy, tedy tuto částku sníženou o vyzvednuté vklady do konce roku 2016, převede spořitelna opět do majetku Nadace Depositum Bonum.

Témata:  Česká spořitelna peníze ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy