Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský bankovní sektor má slabiny, ale kráčí dobrým směrem, říká místopředseda EK Dombrovskis

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington – Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis tvrdí, že evropský bankovní sektor funguje dobře a vyvíjí se správným směrem. A to i přesto, že některé německé a italské bankovní instituce mají potíže. Uvedla to agentura Reuters.

Dombrovskis sice přiznává, že evropský bankovní systém má i nadále určité slabiny, které jsou spojeny zejména s nesplácenými úvěry, jako celek je ale zdravý.

K problémům některých individuálních bank, například německé Deutsche Bank a italské Monte Paschi, se Dombrovskis odmítl vyjádřit.

Deutsche Bank se potýká se špatnými hospodářskými výsledky, firmě navíc ve Spojených státech hrozí vysoká pokuta kvůli spornému prodeji hypotečních cenných papírů před rokem 2008.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes uvedla, že Deutsche Bank by měla přehodnotit svůj podnikatelský model, aby si udržela dlouhodobou ziskovost v prostředí velmi nízkých úrokových sazeb.

Akcie banky se minulý týden dostaly pod silný tlak a postupně klesly na rekordní minima. Potíže vyvolaly obavy z evropské bankovní a finanční krize.

Témata:  banky Deutsche Bank Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy