reklama

"Panoval konsensus, že není možné vyloučit zavedení záporných měnověpolitických sazeb jako nástroje na podporu kurzového závazku či hladkého průběhu opuštění závazku," uvádí záznam.

Zároveň se ale členové rady shodli, že určité segmenty finančního trhu již fungují za podmínek poměrně hluboce záporných úrokových sazeb, které na trhu vznikají spontánně a pomáhají odrazovat spekulativní kapitál.

ČNB je i po konci intervenčního režimu připravena intervenovat tak, aby pokryla poptávku po korunách generovanou růstem domácí ekonomiky.

Rada ve čtvrtek nově uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Posunula termín tedy o jedno čtvrtletí. Podle záznamu v bankovní radě "převažoval názor, že posunutí tohoto závazku o jedno čtvrtletí dopředu je nyní na místě".

Bankovní rada dále rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR.

Členové rady také na zasedání diskutovali o aktuálním vývoji ekonomiky a podle záznamu se shodli, že hospodářský růst je udržitelný, a to i přes jeho dočasné zpomalení v letošním roce.

"Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku dle očekávání zpomalila svůj meziroční růst, a to na 2,6 %. Zvolnění tempa ekonomického růstu bylo v souladu s prognózou způsobeno výrazným snížením fixních investic v důsledku jen pozvolného náběhu čerpání fondů EU v novém programovém období. Oproti prognóze však bylo zpomalení tempa ekonomického růstu méně výrazné, což bylo dáno zejména mírnějším než očekávaným poklesem zásob a vyšším růstem čistého vývozu. Meziroční růst hrubé přidané hodnoty činil stejně jako v prvním čtvrtletí 2,7 %, když se do záporných hodnot dostala dynamika hrubé přidané hodnoty ve stavebnictví, ale naopak vyšší růstové tempo vykázal průmysl a služby," informuje cnb.cz.

V návaznosti na pokračující růst domácí ekonomiky došlo podle centrální banky také k dalšímu zlepšení situace na trhu práce. Sezonně očištěná míra nezaměstnanosti dále mírně poklesla. Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí rostla meziročně o 3,9 %, a byla tak o 0,3 procentního bodu pod prognózou. Zvyšování celkové zaměstnanosti i počtu zaměstnanců ve druhém čtvrtletí pokračovalo zhruba v souladu s prognózou.